Geschiedenis

De Hoop/EH26 heet ze nu, naar dat is wel anders geweest.

Het is niet eenvoudig de geschiedenis van een schip zoals dit compleet te achterhalen. We kennen nu de onderstaande feiten en vermoedens.

Ze werd gebouwd in 1916, in Alphen aan de Rijn, waarschijnlijk bij de firma Boot. Ze was toen een meter of 7 langer dan nu, ongeveer 22 meter, en was bedoeld als beurtscheepje voor de smalle kanaaltjes van toen, in Nederland en België.

Van die hele periode voor de 2e wereldoorlog, weten we eigenlijk niets. Ze duikt in de eerste analen (uit het visserijmuseum in Vlaardingen) op, onder de naam ‘Elisabeth’, als ‘kermisschuit’ die op 15 december 1946 is gekocht door Willem Zwarthoed uit Volendam, van de fa. Kooy uit Wieringen. Deze –uiteraard- visserman heeft het schip bij Amels in Makkum laten inkorten tot de huidige lengte van 15.50 meter, heeft er een bun in laten bouwen en een garnalen- en fuikenvisser van gemaakt. Op 1 november 1947 krijgt ze het fraaie vissersnummer VD1 toegekend, en gaat aan het werk. Op de mooie oude foto uit die tijd staat nog op de voorplecht de jonge Jan (zoon van Willem) Zwarthoed uit Volendam, van wie we de eerste verhalen hebben gehoord.

18 januari 1958 koopt oude Jan (broer van Willem) Zwarthoed het schip, en gaat varen onder het nummer VD11. Wat er allemaal precies is gebeurd in die tijd is voor ons niet te achterhalen, maar op onze speurtocht door Volendam bleken er nog steeds oude open wonden rond de VD 1 en VD 11 in de familie te zijn. Niet onze zaak, hebben we maar besloten.

In de zestiger jaren wordt de Elisabeth te klein en primitief voor de eisen die de visserij stelt. Ze krijgt in 1965 nog een mooie nieuwe motor (een 135 PK Volvo Penta) maar haar einde als actief visserschip nadert. In maart 1969 wordt het nummer doorgehaald en het vaartuig opgelegd (uit de visserij gehaald). De nieuwe motor wordt er weer uitgehaald en in de nieuwe VD 11 geplaatst (die nog steeds vaart en vist); de Elisabeth krijgt haar oude motor, de Kromhout die er nu nog steeds in staat, ingebouwd.

Vanaf 1969 is de Elisabeth een vrijetijds-schip. De analen van het visserijmuseum geven geen informatie meer over die periode, en de rest is dus weer gebaseerd op toevallige mondelinge overlevering. Dit zijn de gegevens en gissingen waar we nu over beschikken:

Daarna kennen we de geschiedenis uit eerste hand. Huidige eigenaar Wietze van der Laan zag de Hoop op een van de tochtjes met onze vorige boot (de HN 12 (voorheen VD 45), een marker rondbouw van 10 meter) liggen bij Durgerdam en keek de hele avond verder alleen maar die kant op. Een jaar later stond De Hoop te koop in de Spiegel der Zeilvaart, en gaan kijken leidde in mei 1995 tot kopen.

Tochten

zomer 1996: westelijk wad
zomer 1997: Denemarken (Fynn)
zomer 1998: Noord Duitse wad t/m Esbjerg
zomer 1999: niet met de boot op vakantie geweest (IJsland)
zomer 2000: Oost Engeland
zomer 2001: duits wad
2002.....